Свят

Ким Кардашиян с писмо до Байдън: Спрете арменския геноцид

От Euronews България Euronews България
Kim Kardashian (1) Снимка: AP

Ким Кардашиян отправи публична молба към президента Байдън по-рано този месец, призовавайки него и други световни лидери да "спрат арменския геноцид", предаде The Hill. 

Телевизионната звезда, заедно с Ерик Есраилян, лекар и продуцент, пише писмо до американския президент, публикувано за първи път в списание Rolling Stone.

"Ние сме арменци. Ние сме потомци на оцелели от арменския геноцид и не искаме да говорим за признаването или отбелязването на още един геноцид в бъдеще", призовават в писмото.

Двамата описват правителството на съседен Азербайджан като използващо "глада като оръжие срещу арменското население", блокирайки "единствената спасителна линия между коренните християнски арменци от Арцах (известен още като Нагорни Карабах) и останалия свят".

"Регионалният мир не бива да включва жертване на суверенитета на арменците в Арцах, но независимо от това как се възприема нашето мнение от някои, ясно е, че тази безмилостна блокада е преминала всички червени линии на човешките права и хуманитарното право", допълват още защитниците и призовават Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен "незабавно да заемат позиция".

Целият текст, който може да бъде намерен в списание Rolling Stone, стана още по-популярен след като по-рано днес Азербайджан започна "антитерористични" операции в Нагорни Карабах.

Това обаче не е първият път, в който телевизионната звезда се обръща към Белия дом с молба за Армения, припомнят от The Hill.

През 2015 г. 42-годишната защитничка на наказателното правосъдие призова тогавашния президент Обама да използва думата "геноцид", за да опише избиването на 1,5 милиона арменци през 1915 г. А пет години по-късно, през 2020 г., тя настояваше тогавашният президент Тръмп да направи повече в подкрепа на Армения в периода на интензивни бойни действия с Азербайджан.