Свят

Азербайджан и Армения обсъдиха в Москва мирното споразумение между двете страни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров бе домакин на тристранна среща с арменските и азербайджанските си колеги в Москва, на която бе обсъдено мирното споразумение между двете страни. Арменският министър , и азербайджанският му колега заявиха готовността си да обсъдят всички въпроси по конструктивен начин, но проявиха резервираност и добавиха уговорки.

Готови сме да помогнем по всички възможни начини за разрешаване на конфликта, като използваме експертния си потенциал и добрите си отношения с нашите приятели. Надявам се, че ще обсъдим всички тези въпроси в прагматична и конструктивна атмосфера.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов заяви цитирам, че "динамиката на преговорния процес е доста висока" и че резултатите могат да се считат за по-ниски от самите преговори.

Мисля, че ще бъде възможно да се обменят мнения и становища по цял спектър от въпроси. Традиционно в този формат арменската делегация по принцип се съсредоточава повече върху обсъждането на останалите членове от мирния договор.

Джейхун Байрамов - министър на външните работи на Азербайджан 

Министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян отбеляза, че "блокадата на Нагорни Карабах" от страна на Азербайджан и последиците от нея на местно ниво ще имат "негативни последици за преговорния процес".


Арменската страна е тук в конструктивен дух. Ще продължим преговорите.

Арарат Мирзоян - министър на външните работи на Армения

Припомняме, че през месец май тази година правителството на Армения призна Нагорни Карабах за азербайджанска територия. Дипломатическият пробив стана възможен след като двете страни се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост.