Общество

Кабинетът и синдикатите се разбраха, до края на месеца подписват детайлно споразумение

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Sindikati Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

Правителството и представителите на протестиращите миньори и енергетици постигнаха съгласие да бъде подписано национално споразумение за справедлив преход в енергетиката, в което да бъдат разписани детайлно ангажиментите на държавата в сектора от днешна дата до 2030 г.

Споразумението трябва да гарантира подсигуряване на работни места във въгледобивните мини и това, че субсидиите ще достигнат до миньорите. Двете страни си дадоха срок споразумението да бъде факт до 30 септември.

„Доста дълъг и ползотворен разговор имахме със синдикатите на тема енергетика. Обсъдихме подготовка и подписване на споразумение, което ги вълнува. Имаме съгласие по почти всички точки. До края на септември ще подпишем споразумение“, заяви премиерът Николай Денков след края на преговорите.

Дори и един да остане без работа, ще бъде преназначен на същата заплата“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Идеята е да се създаде държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за областите Стара Загора и Кюстендил, с цел назначаване на загубилите своята работа миньори, уточни Димитров.

„Разбрахме се да започне веднага работа по общ устройствен план на ТЕЦ „Марица – Изток“, защото защото този план е елемент от огромното напрежение и недоверие, които съществуват там“, съобщи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.