Свят

Мъск сподели на среща с Нетаняху: Обмисля да направи Twitter платен

От Euronews България Euronews България
Musk Twitter Davide Bonaldo Sipa USA Via AP Снимка: AP

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и милиардерът Илон Мъск обсъдиха на обща среща въпроса за антисемитизма онлайн. Двамата разговаряха и за действията, които социалната мрежа "Екс" (бивша Twitter) би могла да предприеме, за да попречи на използването на ботове, които да възпроизвеждат и разпространяват онлайн антисемитизъм, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В тази връзка Мъск споделил, че социалната мрежа се ориентира към месечно заплащане за използването на "Екс".

"Това е единственият начин за борба с голямата армия от ботове, за който мога да се сетя", добави Мъск.

Това ще бъде поредна промяна в политиката на Мъск, откакто закупи социалната мрежа "Туитър" за 44 милиарда долара миналия октомври. Той смени името ѝ по-рано тази година. Още с влизането си в централата на компанията уволни хиляди служители, въведе платена опция за ползвателите на мрежата, премахна модерирането на съдържанието и възстанови забранени в миналото акаунти, като този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

През юли Мъск призна, че социалната мрежа е изгубила около половината от приходите си от реклама. Бот акаунти са често срещани в "Екс" и могат да се използват за изкуствено разпространение на политически послания или за подклаждане на омраза на расова основа.

Освен това Мъск е в конфликт с "Антиклеветническата лига", еврейска организация, базирана в САЩ. Милиардерът твърди, че тя е отправила необосновани обвинения в антисемитизъм срещу социалната мрежа и е навредила на постъпленията от рекламодатели. Той заплаши да я съди за милиарди долари.