Европа

Експерти: Заради близостта до войната в Украйна, България няма как да бъде пощадена

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България няма как да бъде пощадена от тази война между Русия и Украйна. А дроновете са част от бъдещето на военните действия. Това мнение изрази в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият военен министър Николай Свинаров. Журналистът Валерий Тодоров пък посочи, че страната ни е много близо до конфликта – по море и по въздух.

 

Ето какво още споделиха те за зрителите на Euronews Bulgaria:

Николай Свинаров: 

Винаги има повод за притеснение. Това, което се случи, не е случайност и даже късно се случи. Няма как България да е пощадена от последиците от тази война. Такива дронове не се засичат от никой радар. Знаете как над Кремъл има такъв дрон, ако можеха да ги засичат – щяха.

Военните специалисти са преценили, че заплахата не е толкова голяма, за да отидат в този вид, но това не ги оправдава, трябваше да бъдат екипирани

Вероятно една от причините за загубения ни летец при изпитания беше, че не можеше да бъде засечен. Важно е да стигнем до по-висока степен на засичане.

Без значение е на кого е дронът, не става въпрос за атака към България. Това е отклонение и почти не познаваме военни действия, които да не водят до подобни странични резултати

За първи път в тази война знаем, че се използват мощни дронове, защото е по-евтин от един самолет, няма риск за човешки живот, така че вероятно това е част от бъдещето на военните действия 


Валерий Тодоров:

Един такъв дрон е трудно да бъде прихванат, дори от по-модерните средства. Проблемите тепърва ще излизат на преден план. 

Това е несериозно, виждате как се обезврежда. Това е някакъв тип самоделка, очевидно са разчитали на дрон за граждански цели и са прикрепили боеприпас. 

Ние сме много близо до конфликта - и по море, и по въздух. 

Лицето по потник не е било от специализираната група, въпросът е за времето за реакция, отцепването на района. Това е нестандартна ситуация. 

Тук трябва нова система за защита и да се вземат превантивни мерки, не само армията, но и гражданската защита. Това е типичен пример за това колко несериозно се отнасяме към подобен род заплахи. 

 

Целия разговор вижте във видеото.