Икономика

Любомир Каримански: Част от нашите зърнопроизводители са доста алчни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ако България беше единствената страна в ЕС, която недоволства от падането на забраната за внос на украинска земеделска продукция, тогава щяхме да затворим проблема вътре в страната, но виждаме, че този проблем се разпространява из цяла източна Европа. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria финансовият експерт и бивш председател на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Притеснително е, че страни като Полша и Унгария, които допреди няколко дни можеха да разчитат на България със становище, че сме против вноса, те вече не могат да разчитат на това, отбеляза още той.

Мен ме тревожи това, че Европейската комисия трябва ясно да каже ако тя приема украинското зърно, а не го трансферира само към Африка и трети страни, то тогава тя трябва да каже това зърно, което се внася в ЕС на какво качество отговаря, с какви сертификати е. Ясно трябва да бъде направена и равносметката за цената, за да не се подбива българската цена.

Ако пазарът в Европа има недостиг на жито, то има недостиг на точно определено жито с точно определени изисквания и качество. Трябва да бъде ясно дали тази продукция от Украйна отговаря на тези изисквания и ако отговаря, няма причина тази стока да не бъде на борсата, каза още Любомир Каримански.

Част от нашите зърнопроизводители са доста алчни и трябва да бъдат наясно с това, което пазарът предлага и да се съобразяват с пазара. Ненормално е обаче един премиер да каже, че зърнопроизводителите са терористи, това е осъдително и във всяка европейска държава този премиер веднага си опдава оставката и си отива.

До края на годината няма да видим намаляване на темпа инфлацията, каквото ни се искаше. Цените на горивата увеличават инфлацията в транспорта, отчетена през септември, а поскъпването ще се пренесе и при всички стоки, вероятно през октомври, прогнозира Каримански.

Цялото интервю вижте във видеото.