Европа

Супермаркети във Франция ще обозначават със специален етикет поскъпналите стоки

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Нетрадиционна практика започват да прилагат супермаркети във Франция – те ще обозначават високите жени на някои продукти със специални етикети. Целта на мярката е да се даде достоверна информация на потребителите от страна на търговските вериги, разказа кореспондентът на Euronews Bulgaria във Франция Йорданка Костадинова.


Тя разказа, че инициативата е предприета от управата на една от големите вериги във Франция – Carrefour. Стоки, които ще бъдат обозначени с такъв етикет са тези, които попадат под определението на термина „шринкфлация“ - - когато размерът на продукт намалява, цената му обаче не.

Това всъщност е подвеждащо за потребителите, защото те мислят, че цената на продуктите е запазена, но заради намаленото количество тя всъщност е повишена.

Йорданка Костадинова, Euronews

Практиката с различните етикети ще се прилага към този момент в общо три френски вериги. Срещу това цените да се вдигат за сметка на количеството продукт възроптаха и френските власти, като министъра на икономиката Бруно Люмер заяви, че това е неприемливо и обеща, че в началото на октомври ще внесе законопроект, с които да бъдат задължени производителите да включат по много видим начин това, че намаляват грамажа на стоката.

Цялото интервю вижте във видеото.