Политика

Политолог: Големият проблем в последните две седмици е, че всички говориха предизборно

От Euronews България Euronews България

Днес ще ​​​​​​​стане ясно ще реализира ли мандата ПП връчен преди седмица. А междувременно, докато текат разговорите, ПР експерти си предложиха услугите на държавата като обявиха, че ще създадат коминукационен борд при Министерския съвет от представители на бранша, които да дават съвети на управляващите - без значение кои са.

Политическата криза в страната и проблемите в комуникацията с обществеността объдиха в студиото на „Добро утро, Европа“ Галин Бородинов - създател на една от големите PR агенции у нас и политолога Христо Панчугов. 

PR експертът Галин Бородинов посочи, е по принцип българските политици не комуникират добре със своите избиратели, съответно и с публичното пространство

Според политолога Христо Панчугов политиците у нас имат усещането, че трябва да отговорят на обществените очаквания.

Големият въпрос е, че продължава да няма основа това правителство. Ултиматумите, които БСП поставяше през изминалата седмица, показват фундаментално разминаване между политическия дневен ред на поне двама от участниците в коалицията. Все по-труден ще става отговорът на въпроса, защо те са заедно.

Христо Панчугов, политолог

По думите на политолога дори и да се намерят 121 депутати, които да гласуват ново правителство, всяко последващо решение ще изисква нови 121 гласа, нова комуникация, ново мнозинство.

„Силно се съмнявам, че това може да бъде устойчива формула“, смята Панчугов.

PR експертът Галин Бородинов е на мнение, че публичната комуникация трябва да е премерена с оглед постигането на коалиционни цели.

Според него основната грешка на управляващите в комуникирането с обществеността през последните месеци е хаотичността, която е обусловена от недостига на време, сили и ресурси да структурират комуникацията си.

Той посъветва властта да се поучи от грешките си, като например честите импулсивни акции и вместо това да се доверяват повече на PR отделите в държавните структури.

„Големият проблем в последните две седмици е, че всички говориха предизборно, т.е. всички говориха на собствените си избиратели и действията им бяха водени от усещането, че отиват на избори“, смята Панчугов.

„Няма друга формула в този парламент, която би имала разумно обяснение. Всяка друга по-екзотична формула на коалиционно управление би следвало да мине през легитимацията на избори“, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.