Свят

Тревожно покачване на температурата на морската вода край Великобритания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Край югозападния бряг на Великобритания – на повърхността на Северния атлантически океан – учени наблюдават тревожно явление – покачващи се температури на морската вода. Тази година – повече откогато и да било. В началото на лятото температурите бяха с до 5 градуса по-високи от средните.

Температурите на морето все още са почти 2 градуса по-високи от дългосрочната средна стойност. Това е така през почти цялата година.

д-р Дан Смейл – Морска биологична асоциация

Екипът наблюдава не само температурите, но и морските водорасли в тази част на югозападна Англия. По-рано през лятото температурите имаха тревожни стойности, че тласнаха водораслите до границата на справяне. Това има значение, защото е в основата на морските екосистеми, които заобикалят Острова.

Няколко градуса не звучат твърде много – от морска среда, която е сравнително термично стабилна – но това може да има огромно въздействие. Върху това се концентрира нашето изследване.

Кат Уайлдинг – Морска биологична асоциация

Учените провеждат експерименти върху здравето на водораслите и морската трева – в океана.

Но се анализират проби и в лабораторията, за да се направи преценка какво би се случило при настоящата тенденция температурите да се повишават постоянно. 

Тази година температурите на повърхността на морето и особено в северната част на Атлантическия океан, бяха тревожно високи. Затоплянето на океана и морските горещи вълни ще се ускоряват през следващите десетилетия, с огромни последствия за риболова, аквакултурите, защитата на морските екосистеми.

д-р Дан Смейл – Морска биологична асоциация

Водораслите и морската трева поддържат екосистемите в цяла Европа точно по същия начин както и коралите. Но за разлика от коралите, водораслите се срещат в огромни количества по целия свят. От умерените океани до Арктика.

Усеща се, че климатичният Армагедон може да наближи – някои от нещата, които сме смятали за научна фантастика, може да се случат в рамките на живота ни.

Кат Уайлдинг – Морска биологична асоциация

Данните, събрани от системата „Коперник“, показват настоящата година като обезпокоителна по отношение на температурата на морската повърхност.

Биолозите трябва да разберат какво ни очаква в краткосрочното бъдеще.