Политика

Партиите още не обявяват кандидатите за местните избори

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Дни преди официалния старт на кампанията за местните избори голяма част от партиите все още не са обявили повечето си кандидати за кметски постове, както и листите с общински съветници. Кога ще се случи това се оказа, че зависи от различни фактори.

“Когато свърши ретроградния Меркурий, тия дни”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Други пък са готови с имената, но може би чакат по-подходящ момент. “Следващите дни колегите ще обявят. В рамките на коалицията не е имало разпределение, целта е да се види кои са били най-добрите кандидати. Всички градове са важни, става въпрос за битка за България”, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

ДПС също са на финалната права, но все още не са решили да я преминат. “Когато сме готови, ще ви ги обявим веднага. На финалната права сме, следващата седмица ще обявим всичко”, заяви Делян Пеевски.

“Възраждане” се оказват първенци в това отношение, тъй като са готови с имената от 2 седмици. Според Костадин Костадинов е „крайно време да имаме работохолици за кметове”.

А социалистите ги дели само едно заседание на националния съвет, за да са готови с всички имена. Кандидатът за столицата обаче е ясен – синдикалистът Ваня Григорова.

“В пълна степен ще сме готови утре, миналата седмица на заседание на Националния съвет одобрихме 138 имена, утре всички останали”, каза Корнелия Нинова. Според лидера на БСП общинските съвети из страната ще са сходни с Народното събрание – много партии и без ясно изразени мнозинства.

Социалистите обаче разкриха, че в определени градове ще подкрепят общ кандидат с ПП-ДБ, въпреки заявката, че БСП ще вижда като основен свой враг коалиционния партньор в правителството – ГЕРБ.