Европа

Украински младежи, завърнали се след депортация в Русия, свидетелстват в Хага

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От руски плен до Нидерландия – шест украински деца пристигнаха в Хага, за да дадат показания за отвличането и принудителното им депортиране по време на войната. Те бяха посрещнати с плюшени мечета – талисмани на движението, което се бори за връщането на отвлечените деца на Украйна. Euronews разговаря с две травматизирани деца, прекарали месеци в руски плен.

14-годишната Вероника попада в затворен бежански лагер в Русия, където се опитват принудително да я интегрират.

"През септември отидох в нормално руско училище, с руски деца. Те ме обвиниха, че родителите им са били мобилизирани и изпратени на война заради мен. Всичко било по моя вина, защото съм украинка. Заради това всички украинци трябвало да страдат. Казаха ми също, че съм по-глупава от останалите, защото съм украинка и съм изостанала с уроците" каза Вероника, принудително депортирана в Русия украинка.

Вероника се връща в Украйна след 9 месеца. Било е много трудно, тъй като майка й служи в украинската армия, а заради стреса развива хормонално заболяване.

17-годишният Иван живее в дом за сираци в Мариупол. Бягайки от бомбардировките, е заловен от руските сили и закаран в болница в окупираната Донецка област.

"Преди войната бях дете с много мечти. Исках да постигна нещо в живота си. Отнасях се сериозно към образованието си, спортувах футбол и бокс. Правех планове за бъдещето, но започна войната. Откакто се върнах от Донецк, загубих чувството, че мога да постигна нещо. Опитвам се да се издържам, но е много трудно. Белязан съм. Клеймото никога няма да изчезне, ще остане винаги с мен. Защото част от детството ми бе отнето от войната", смята Иван, принудително депортиран украинец.

Вероника и Иван са сред 386-те непълнолетни украинци, завърнали се в родината си. Но правителството в Киев е идентифицирало други 19 546 деца, насилствено депортирани и държани в Русия или в окупираните територии