Общество

Бивш регионален министър: Имаме системен проблем, трагедии като в Царево ще се повтарят

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В България има 6000 язовира, 1700 от тях са класифицирани като опасни. Имаме още 1400, които не са прегледани. 

Това каза в студиото на “Добро утро, Европа” бившият регионален министър Виолета Комитова. 

Според нея има системен проблем с подръжката на цялата критична индраструктура у нас и трагедии, като тази в Царево, ще се повторят. Основните проблеми, които Комитова очерта са лошо управление, презастрояване и изсичане на горите. При наводненията в Царево пагубен ефект е оказало това, че язворите в района не са били източени, въпреки прогнозата за свръх валежи. Именно затова те са започнали да преливат и са спомогнали за големите щети, каза Комитова. 

Всяка година служителите на тази агенция трябва да правят проверка на язовирите и след проверките издават предписания. Ако има проблем дават предписания - да се почистят дървета, храсти, да се намали водният обем на язовира. Оттам нататък тъези предписания трябва да ги изпълняват собствениците - кметове на общини, МЗХ, МО, Икономиката, МОСВ и регионалното министерство има язовири - към тях са насочени предписанията. И сега се къса нишката. Как държавната агенция по метереологичен и технически контрол е издало предписания, как се следи какво правят собствениците. В Царево язовирите са собственост на общината. Тя си е назначила човек за това. Където има концесионери става следното - Агенцията предписва водата да се източи, но концесионерът има интерес водата да е с високо ниво, заради рибата. В Царево мисля, че е това, но ще покаже проверката. 

Най-големият проблем е изсичането на Странджа, всеки ден има препълнени камиони с трупи, които се изнасят за Турция и Гърция.

А относно политическата сцена у нас, Комитова каза, че е твърде вероятно тя да е кандидатът на Български възход за кмет на София. 

Вижте цялото интервю във видеото.