Общество

В края на сезона: Полицията в Бургас погна шумни коли и мотори

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Полицията в Бургас погна шумните автомобили и мотоциклети, чиито шофьори умишлено натискат здраво газта през тъмните часове на денонощието. Мярката е официално поискана и от бургаския омбудсман, който внесе писмо в областната дирекция на МВР с искане за повишаване на контрола. Сред глобените са водачи на мощни автомобили и 7 пистови мотора.

Сигналите на десетки гневни граждани до омбудсмана, до областна управа и към спешния телефон всъщност са още от началото на месец юни, когато потокът Черноморието от туристи се увеличава. Нетърпимият рев на мотори и форсиране на двигатели е принудило много бургазлии да монтират допълнителни шумоизолиращи дограми и дори да се преместят в крайни квартали или на село.

“Чува се навсякъде аз живея на друго място, на другия край. По крайните улици също, особено нощно време след 11-12 часа.”

“Спалнята ми е към “Кирил и Методий”. След 11 и половина е някакъв ужас. Просто е невъзможно да се спи. Тръгват от “Кирил и Методий”, форсират, излизат по булевард “Демокрация” и продължават. Връщат се обратно, превключват, трещят, нямам думи.“

Неприятно е и събуждат хората, не могат да спят“, оплакват се бургазлии.

Недоволни са и майки с малки деца, които биват са събуждани по време на разходка в морската градина например заради ревящ двигател на мотор.

 

Основно сигналите са от хора, които живеят в централна градска част до така наречените големи пътни артерии, където има продължителност на пътното платно, без да е прекъснато от пешеходни пътеки или светофари. Което дава възможност на мотоциклетистите да си правят така наречените гонки и форсирания на двигателите, каскадни изпълнения. Това естествено нарушава съня и спокойствието на гражданите и се стига до подаването на сигнал.

Тодор Стамболиев - омбудсман на Бургас

Омбудсманът вече е пуснал сигнал до областния директор на МВР в Бургас с искане за затягане на мерките.

 

Попаднах на една норма по закона за шума в околната среда, която всъщност вменява на служителите на МВР да извършват контрол на тези превозни следства, които възпроизвеждат шум над допустимите номри и дава възможност на служителите да спират временно от движение такива превозни средства.

Тодор Стамболиев - омбудсман на Бургас

На практика законът предвижда административно наказание до 200 лв. и спиране на МПС-то до отстраняване на шумния ефект, който в повечето случаи всъщност е търсен ефект от водачите.

 

Мерките, които се предприемат ще кажа само, че не са кампанийни, а са ежедневни. И са свързани с установяване на такива подобни превозни средства, като при констатиране на липсващи такива шумозаглушители се санкционират водачите и се налагат заповеди за принудителни административна мярка спиране от движение.

Пламен Николов – началник “Пътна полиция“ Бургас

От “Пътна полиция” са категорични, че според българското законодателство за нарушение се счита монтирането на специални шумоусилващи тръби, премахването на катализатора и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда. А ревящите ауспуси с подсилен ефект всъщност се считат за техническа неизправност.

 

Това се счита като промяна на конструкцията на превозното средство, тъй като не е фабрично произведен шумозаглушител и е също свързано със санкция.

Пламен Николов – началник “Пътна полиция“ Бургас

Монтираното видеонаблюдение в целия град пък позволява на полицията да издири всеки нарушил спокойствието на гражданите, за което те са подали сигнал.

Очаква се глобените днес да са повече, тъй като проверките за шума продължават и към този момент.