България

Войната на пътя: Системен проблем на много нива

От Euronews България Euronews България

Това е системен проблем, който трябва да намери някакво разрешение на много нива. На ниво общество, институциите, медии.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria журналистката от „Дневник“ Ина Друмева по повод поредния случай на тежка катастрофа с жертви, причинена от шофьор под въздействието на наркотични вещества.

„Остава усещането, че институциите вървят след събитията, а МВР и прокуратурата си прехвърлят топката“, коментира Друмева.

По думите ѝ основната задача сега е на МВР да върне лентата назад и да установи как е допуснато този шофьор да седне зад волана с толкова много нарушения и санкции.

Освен бездействието на институциите, Друмева открои и повсеместната корупция на различни нива сред причините, довели до катастрофата.

Въпросът със санкциите и тяхното увеличение се повдига доста често след подобни инциденти. Моето мнение е, че да – нужно е да има достатъчно тежки санкции, но дори и тези, макар и незавишени, ако бъдат прилагани достатъчно често и ефективно, това би осигурило по някакъв начин превенция.

Ина Друмева, Дневник

Според нея би имало по-голям ефект, ако се накажат 20 души с по-ниски присъди, отколкото да бъдат наказани 2-ма с тежки наказания.

Във връзка с разглеждането днес от ВСС по същество на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, Друмева каза, че едва ли ще се стигне до неговото отстраняване.

Проблемът също е системен и тук. Нужна е цялостна реформа, както на ВСС, така и на начина, по който могат да бъдат разследвани т.нар. трима големи в съдебната власт.

Целия разговор вижте във видеото.