Икономика

Увеличението на лихвите на банките няма да се отрази добре на пазара на труда у нас, категоричен е експерт

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Има загуба на работни места у нас, като безработицата е около 5,2%.  Това каза в ефира на Euronews Bulgaria HR експертът Петър Джугански. Това все още не означава, че има сигнали за турбуленция на пазара на труда, но е някакъв признак. Когато има рецесия, тя последно се отразява на пазара на труда, обясни той.

Европейската централна банка увеличи днес своя лихвен процент, което беше сравнително изненадващо за много хора. Високите лихви на банките не са благоприятни за икономическата активност и за потреблението, както и за безработицата. Тя все още е сравнително ниска в Европа и в България, но това поредно увеличение няма да се отрази добре на пазара на труда. Технологичният сектор също е много податлив на повишението на лихвите.

В САЩ и Западна Европа банковите лихви са все така високи и не може да очакваме да се случи някакъв бум, какъвто наблюдавахме последните две години и половина. Технологичният сектор у нас оставаше на завет от големите съкращения, които се случваха зад океана, обясни още експертът. Над половин милион души бяха съкратени само в Щатите в сектора, но почти всички те си намериха работа веднага.

Пазарът у нас в IT сектора е сериозен, да, работните позиции са много, много по-малко, отколкото бяха преди време, но в България тези големи съкращения не се усещат.

След Ковид кризата доста компании преминаха към напълно дистанционен начин на работа. В последните месеци обаче наблюдаваме обратната тенденция, отчете Петър Джугански. Тя първо започна от САЩ, където различни лобита, които се занимават с отдаване на офиси под наем започнаха да натискат открито и прикрито кметствата по места да връщат хората. Много от компаниите вече работят по хибриден модел, каза още Джугански.

Цялото интервю вижте във видеото.