Свят

Генералният секретар на Интерпол пред Еuronews: Организираната престъпност в интернет е глобална заплаха

От Euronews България Euronews България

Откакто международната организирана престъпност придоби глобален характер, тя все повече се слива със световната политика и икономика. Така пред международните организации и правоприлагащите органи се появяват нови предизвикателства. За тях разговаряхме с генералния секретар на Интерпол - Юрген Сток. Въпросите задава Серджо Кантоне.

Какво е сътрудничеството между работата на полицейските сили и обменът на информация от началото на войната в Украйна?

Работата на Интерпол е такава, че въпреки политическите обстоятелства и трудната ситуация, в която се намираме, ние опитваме да улесним поне минимално или, ако е възможно, на най-добро ниво, международното полицейско сътрудничество.

Ако става дума за политически конфликт, разбира се, трябва да избегнем всяка злоупотреба с нашите инструменти за политически цели. И ние се отнасяме много сериозно към този ангажимент. Това от една страна. От друга - все пак продължаваме да "държим" каналите за международно полицейско сътрудничество отворени, тъй като престъпниците се възползват от всякакъв вид криза, в която се намираме.

Конкретно относно конфликта Русия/Украйна, сме много загрижени за оръжията, които се доставят, както и за тези които могат да се окажат на други места по света. Видяхме как това се случва на Балканите. Има и други примери. Видяхме още, че престъпниците се възползват от отчаяните жертви на този конфликт, които опитват да напуснат страната, търсейки подслон за жени, деца.

Може ли да разчитате на пълно съдействие, например, от страна на руската полиция и службите за сигурност, когато става въпрос за достъп до база данни и предоставяне на имена или дори на доказателства за тази престъпна дейност?

Интерпол предоставя платформа за международно полицейско сътрудничество. И това, което виждаме, е, че по отношение на този конфликт все още има някакъв, ако мога да кажа, трафик, някакъв обмен на информация във връзка с престъпленията по "обичайното" право. С други думи казано - не политически мотивирани престъпления, тъй като все пак Интерпол не е политическа организация и ние трябва да стоим настрана от тези казуси.

Да, член трети от устава...

Точно така, член трети, който за нас е от изключителна важност. Според Конституцията ние трябва стриктно да прилагаме това правило. Но има и престъпления по обикновения закон -престъпници, които се възползват от кризата с войната, и ние работим усилено, за да предотвратим това, свързвайки и координирайки нашите страни-членки в региона.

Престъпните организации са действали още много преди войната... Вече споменахте "Ндрангета", например от Италия, те имаха много развити мрежи както в Украйна, така и в Русия. И е трудно да се повярва, че сега, заради войната, тази мрежа е прекъсната...

Прав сте. Трябва да разберем гъвкавостта на транснационалната организирана престъпност. Те постоянно търсят нови възможности за печелене на пари. Видяхме това по време на пандемията, един вид паралелна пандемия на киберпрестъпленията, например, където престъпниците много бързо се преориентираха към новите уязвимости. И отново, слабите места на съвременния свят, които за съжаление са доста, се възприемат като възможности от престъпниците. Само за времето, през което си говорим сега, нашите бази данни се претърсват статистически всяка секунда. Повече от 280 пъти. Защото не можеш да уловиш сложността на съвременната престъпност, ако не използваш такава централизирана платформа, в която се събира цялата информация. Нашата амбиция е да надграждаме тази информация и по този начин да помагаме за свързването на точките.

Може ли да разчитате на руските си колеги?

Искам да кажа, че ние не "подпечатваме" никаква информация, която идва от нашите страни-членки. Това се отнася за всички страни-членки, за които създадох огромен апарат тук, в секретариата, през 2016 г., за да проверяваме всяка информация и през следващите години. Например, искане за публикуване без предизвестие на този известен, много успешен инструмент, който всяка година помага за арестуването на хиляди престъпници по света. Но трябва да гарантираме, че с този и с други инструменти не се злоупотребява и не се използват както за политически цели, така и за военни.

Има престъпления, които се извършват от организираната престъпност и които по своята същност са свързани с военни аспекти, например трафикът на оръжие. Как се справяте с това?

5% от информацията изисква задълбочен процес на проверка. Разработваме сложен процес и събираме голям екип от експерти, които да го извършват. Ако имаме сериозни опасения, че дадено искане не е в съответствие с нашата Конституция, ние просто отказваме искането.

Има случаи на нарушаване на правата на човека, на злоупотреби с деца, на трафик на хора, които също се случват. Но много от тези престъпления се разглеждат като военни престъпления. Как действате в тези случаи?

Разглеждаме всеки случай по отделно. Изисква се добър екип, който оценява казуса от различни страни. Освен това събираме информация от различни източници, не само от заинтересованата държава, но и от други страни, които биха могли да разполагат с информация за дадено лице, дали това лице например е получило статут на закрила, статут на бежанец... Това е причината да не предприемаме веднага действия и да отхвърляме всяко искане, например за червена бюлетина.

Изкуственият интелект е силно свързан с виртуалния свят на интернет, а интернет пространството не се регулира правно. Съответно там се извършват и много престъпления. Вземайки това предвид, какво бихте искали да кажете на световните лидери или на международните институции?

На първо място искам да кажа, че всички трябва да разберат сложността и заплахата, която тези видове престъпления представляват за националната сигурност.

От съвсем скоро, ние разпространяваме до националните правоприлагащи органи  набор от инструменти за отговорно използване на изкуствения интелект.

Не можем да кажем на нашите страни-членки какво да правят, но поне искаме да предоставим насоки за използването на тези инструменти, защото те все пак трябва да бъдат използвани. В противен случай, няма да можем се справяме с тези големи данни, с масовата наличност на информация, която потенциално получаваме.

Именно това помага на Интерпол. Например, благодарение на нашата база данни за онлайн сексуална експлоатация на деца, спасяваме повече от 30 000 жертви на сексуално насилие още от самото си създаване. И всяка снимка, всяко изображение е място на престъпление.

Не смятате ли, че самата основа е проблемна, защото интернет лобито в САЩ, например, има силна хватка върху федералното правителство?

Не става въпрос само за конкретни държави. Това е глобална заплаха, разбира се, малко по-различна от останалите, но все пак е такава заради своето измерение.

Но повечето от тези компании идват от САЩ.

Разбира се. Но ние трябва да провеждаме тази дискусия доста време, регулирането на сигурността може да отнеме десет или петнаседет години.

Трябва да кажем на законодателите: вижте, ситуацията е много сериозна. Това са въпроси, които засягат националната сигурност в целия свят. И все пак, не е в правомощията на Интерпол да решава какви политически последици ще последват.

Но може ли да си представите Интерпол да не съществува 100 години след създаването си?

Ние сме платформата, в която страните-членки могат да обменят информация въпреки политическите сътресения, дори ако не съществуват дипломатически връзки или страните са в конфликт.

Именно Интерпол е органът, който съобщава на страните-членки до каква степен една транснационална организация е разпростряла пипалата си на различни континенти. И това е истинското измерение на организираната престъпност днес. Тя не е просто международно пресичане на граници, пресичане на континенти. Това е нещо като престъпно глобално предприятие.

Благодаря ви!

И аз ви благодаря!