Икономика

От земеделския бранш обявиха, че започват общонационален протест

От Euronews България Euronews България
Zyrnoproizvoditeli Resized

26 браншови организации от "Земеделие", безпрецедентно обединени, обявиха днес след национална среща в Арбанаси, че започват общонационален протест. 

От бранша подчертаха, че протестът е безсрочен и мирен до прегласуване на решението на парламента за падане забраната на внос на украинска земеделска продукция. Земеделските производители искат строг контрол на всички земеделски продукти, внасяни от държави извън ЕС.

Исканията на Инициативния комитет са следните:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Земеделците очакват над 1 млн. души да подкрепят протестите - производители, техни работници и семействата им, тъй като цялото българско земеделие е засегнато. В протестите ще се включат и търговци на земеделска техника и препарати.

Днес представители на Инициативния комитет заявиха, че не вярват на управляващите, диалогът с тях е прекратен и че не приемат тези 63 млн. лв. компенсации, които им се предлагат заради решението на Народното събрание.

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти“, заявиха обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите“, предупредиха те.

На брифинг пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви:

„Това, което се случи днес в Народното събрание беше падение, но ни направи огромна услуга – за пръв път се обединява целият сектор, това е наистина прецедент.“

 

Репортаж на Ана Минева и Илия Манолов вижте във видеото:

 

Вижте също и обобщение на темата от Софи Цветкова и Георги Карамфилов: