Свят

Тунис отказа достъп до територията си на петима евродепутати

От Euronews България Euronews България
Tunisia President AFP AP Каис Саид, президент на Тунис. Снимка: AFP чрез AP.

Тунизийските власти отказаха достъп на петима членове на Комисията по външни работи на Европейския парламент, които трябваше да бъдат на официална мисия в страната.

В писмо, адресирано до делегацията на Европейския съюз в Тунис, тунизийското министерство на външните работи заяви, че делегацията на парламента "няма да бъде упълномощена да влезе на територията на страната".

Парламентарната комисия по външни работи осъди решението на тунизийските власти и поиска "подробно обяснение".

"Това поведение е безпрецедентно от демократичната революция през 2011 г. насам", се казва в изявление на комисията.

Говорител на Европейската комисия заяви, че решението на тунизийското правителство "е изненада за нас", но не можа да потвърди дали то ще повлияе на спорното споразумение за миграцията, което ЕС наскоро подписа с Тунис.

Посещението на делегацията имаше за цел да оцени настоящата политическа ситуация в Тунис, след като през април тази година нейната мисия за установяване на фактите констатира "политическо отстъпление от демократичните стандарти и правата на човека" в страната. Делегатите трябваше да направят оценка и на споразумението за миграцията между ЕС и Тунис. Петимата евродепутати щяха да се срещнат с неправителствени организации, профсъюзи и опозиционни лидери, но не успяха да си осигурят срещи с тунизийското правителство.

Евродепутатите, които трябваше да заминат за Тунис, бяха германските Михаел Галер от Европейската народна партия (ЕНП) и Дитмар Кьостер от Социалистите и демократите, както и френските членове на ЕП Салима Енбу от "Обнови Европа", Мунир Сатури от Зелените и Еманюел Морел от Левицата.

В изказване в Страсбург Галер, ръководител на делегацията, заяви, че те е трябвало да заминат за Тунис още същия ден и да пристигнат до вечерта.

Този ход последва разгорещен дебат на пленарната сесия на Европейския парламент във вторник, на която законодателите разкритикуваха спорния пакт за миграция на ЕС с Тунис.

По време на дебата Мунир Сатури заяви, че действията на ЕС означават, че той е "заложник на авторитарни режими".

"Всеки път, когато предавате управлението на границите на диктатори, ни правите уязвими", каза той.

Членовете на ЕП постоянно критикуват сделката между ЕС и Тунис за това, че не признава нарастващите доказателства за неправомерно отношение на тунизийските власти към мигрантите от Субсахарска Африка, включително незаконно отблъскване, расова омраза и нарушения на правата на човека. Те също така критикуват Европейската комисия за това, че се е солидаризирала с президента на Тунис Каис Саид, който подкрепя крайно десни конспирации, според които мигрантите се опитват да променят демографския състав на страната.