Общество

УМБАЛ „Александровска“ набира донори на стволови клетки

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Националният регистър за донори на стволови клетки, който се намира в Университетска болница „Александровска“ в София, търси дарители. Това съобщиха от лечебното заведение в Световната седмица на донорите на стволови клетки. От болницата разговаряме с ръководителя на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки проф. Елисавета Наумова, която наскоро бе отличена за принос към развитието на глобалната медицина и наука в рамките на XII-ия международен медицински конгрес на Югоизточно европейския медицински форум, състоял се от 6 до 10 септември в Солун.

„Ние разполагаме с регистър, в който са включени всички желаещи да дарят костен мозък или периферни стволови клетки. Също така разполагаме с банка за даряване на пъпната връв след раждането“, посочи проф. Наумова.

В нашия регистър в момента има над 3500 потенциални доброволни донора, а в банката има над 550 единици. Това е малко. За особеностите на нашия генофонд би трябвало да бъдат поне 5000. Затова ние правим съответните кампании.

Проф. Елисавета Наумова, ръководител на Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „Александровска“

„Кампанията ни е целогодишна и постоянна, но в определени периоди на време се опитваме да напомняме на всички, че в България и по света има хора, които нямат късмета да са здрави, а са болни от нелечими заболявания и единственият им шанс за живот и оздравяване е трансплантацията на хемопоетични стволови клетки“, обясни д-р Наумова.

Тя отбеляза, че успеваемостта на трансплантациите е между 60 и 80%.

Хора на възраст между 18 и 35 години без клинични заболявания и които са убедени, че искат да помогнат на хората, са най-предпочитаните донори.

„70% от трансплантациите се извършват от периферни стволови клетки, тоест болката е като при едно кръводаряване“, отбеляза проф. Наумова.


Целия разговор вижте във видеото.