Политика

В последния възможен ден: ГЕРБ се регистрира за местния вот с 9999 подписа

От Euronews България Euronews България
GERB Registracia CIK Mestni Izbori 2023 BGNES Снимка: БГНЕС

В последния възможен ден за регистрация първата политическа сила у нас – ГЕРБ, внесе документи в ЦИК за участие на предстоящия местен вот. Изборните книжа на партията на Бойко Борисов с 9999 подписа бяха внесени от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, народния представител Тома Биков, народния представител и председател на МГЕРБ Георг Георгиев и членове на младежката структура на партията.

По думите на Биков „факторът за нормализация се нарича ГЕРБ“.

„Ние тръгваме към победа на местните избори, с вярата, че това е единственото действие, което може да предотврати това, което се случи на национално ниво през последните 2 г., да се случи и на местно ниво през следващите 4 г. Ние сме против това българските общини да бъдат превърнати в стартъп и в обект на експерименти. Вярваме, че българските общини успяха да удържат положението в тази дълга политическа криза, която съществуваше в България през последните 2 г. и смятаме, че оттук нататък общините и държавата заедно трябва да създадат онова, което ние наричахме стабилност вече няколко предизборни кампании“, коментира той, цитиран от БГНЕС.

Относно стратегията на ГЕРБ за столицата, Биков коментира, че от партията ще предложат „подготвен човек, който разбира от София, който разбира от политика, който не е попаднал случайно на някаква позиция. Не търсим някакъв експеримент.“

Попитан защо го пазят толкова дълго време кой е кандидатът им за кмет на столицата, той отговори: „Защото обичаме тайните. Сега няма да обявим кандидат. Няма да останем без кандидат.“

Той не пожела да каже дали председателят на парламента Росен Желязков е кандидатът за кмет на София. „Ще имаме кандидат. Единен. Предстои да го обявим“, заяви Биков.

„До 18-и е срокът в общинските избирателни комисии партия ГЕРБ да се регистрира самостоятелно. Ще имаме места, където ще участваме и в местни коалиции. Тук сме дали възможност на нашите общински структури да намерят най-добрия и удачния вариант за участие“, каза административният секретар на ГЕРБ, като уточни, че процесът по утвърждаване на кандидатите за кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници е приключил.

Георг Георгиев от своя страна заяви, че предстоят едни от най-важните избори да държавата. Тези избори трябва да бъдат професионално, експертно обезпечени. Смятам, че обществото ни изисква те да бъдат и въоръжени с морално-етични кандидати, които като застанат пред лицето на такива млади хора, да могат да им говорят за съвремие, за модерност, за бъдеще. Наистина да им предлагат мечти за нещо по-добро“, отбеляза председател на МГЕРБ.