Euronews Сега

Френският премиер Елизабет Борн обеща радикални действия за справяне с инфлацията

От Euronews България Euronews България

Френският премиер Елизабет Борн обеща радикални действия в защита на гражданите от ефектите на високата инфлация. Тя изложи пред парламента плановете за управление на правителството. Според Борн, са необходими диалог и общи действия между управляващи и опозиция, за да се придвижат напред реформите в икономическата, социалната и екологичната сфера.

Сред приоритетите са реформи в пенсионната система, национализация на водеща енергийна компания и компенсаторни мерки инфлацията и поскъпването на живота.

Спешната ситуация с климата изисква силни, радикални решения. Трябва да имаме пълен контрол над производството на електроенергия. Трябва да гарантираме нашия суверенитет пред лицето на последиците от войната и колосалните предизвикателства пред нас. Ето защо потвърждавам пред вас, че правителството възнамерява да придобие 100% от капитала на дружеството „Електрисите дьо Франс“. В контекста, в който се намираме, войната в Украйна е пред вратите на Европа, това ни напомня колко крехък е мирът. Цените на енергията се увеличават и ние трябва да продължим да защитаваме французите. Епидемията е все още с нас, бдителността ни не трябва да намалява.

Елизабет Борн, премиер на Франция 

На изборите през юни центристката коалиция на президента Еманюел Макрон изгуби парламентарното си мнозинство, въпреки че Макрон бе преизбран за втори мандат през април. Борн се ангажира да укрепи ролята на Франция в Европа и каза, че с гласа си на изборите французите са приканили партиите да разговарят повече и по-добре помежду си.

Новият ляв алианс на Меланшон опита да инициира вот на недоверие към правителството, но депутатите от „Републиканците“ и крайнодесният „Национален сбор“ обявиха, че няма да го подкрепят.