Политика

Филип Попов, БСП: Нищо не се прави по отношение на доходите и социалната криза

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Дневният ред в момента са доходите и социалната криза. По отношение на тези въпроси нищо не се прави.“

Така бившият депутат от БСП Филип Попов коментира началото на настоящия политически сезон.

 

Ето какво още сподели той:

Законодателната дейност на Народното събрание буксува. Приеха се редица закони, които бяха преработени.

Ние категорично заявихме, че няма да участваме в промени, които са излишни. Много от конституционните промени са излишни. Без 3 март например, нямаше да има и други празници на България като Съединението и Независимостта.

Имаше съсредоточаване в правомощията на главния прокурор. Съдебната реформа не може да се тълкува само и единствено по отношение на една или друга фигура – тя трябва да е цялостна реформа. Съд, следствие, прокуратура са свързани – не може един орган да се противопоставя на друг като се отнемат и прехвърлят правомощия, това пречи на общата работа.

Не може да се ограничават правомощия, които са конституциони, най-малкото през обикновено Народно събрание, защото това променя баланса на разделението на властите в Република България. Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична в позицията ни, че не може промени в основния закон да се правят заради една личност. Защото днес е Радев, утре ще е друг. Тук говорим за фигурата президент, а не за конкретната личност. Ако някой е превишил своите правомощия – не може заради това да се налагат конституционни промени.

Националният съвет на БСП днес ще разгледа кандидатите за кметове на общини. Надявам се българските граждани да оценят искреността на БСП. Не мисля, че ще отменим кандидатурата на Ваня Григорова, обединени сме около повечето кандидатури, които се предлагат. Към настоящия момент нямаме кметове, които ще се явят като независими на следващите избори. 



Цялото интервю вижте във видеото.