Политика

„Див законодателен популизъм“: Автомобилисти коментират промените в Закона за движение по пътищата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

След поредните промени в закона - ще спре ли войната по пътищата и какви да са наказанията за шофьорите, употребили алкохол и наркотици? Анализ на Румен Дунев от сдружението "Автотехнически експерти по пътна безопасност" и Христо Радков от Българското обединение на шофьорите. 

 

Румен Дунев, Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност":

Хубаво е, че се работи върху нови мерки, но според мен най-важното от този дебат в НС беше, че трябва да се направи нов закон, а не да се продължи с кръпките. Според нас това са кръпки. Голяма част от нещата, които биха спрели войната по пътищата се крият в изцяло нов закон. Продължаваме само да кърпим и да кърпим в момента.

Докато събираемостта на тези глоби не се повиши, няма да изчезне чувството за безнаказаност. Имаше спор дали само МВР да ги събира и да ги връчва. Според мен трябва да има по-лесна процедура. Винаги в последно време големите случаи на ПТП-та изкарват на показ шофьори с десетки нарушения и нищо. Просто трябва при технически преглед шофьор с наказания, за да мине прегледа да си плати всички глоби.

Моето мнение е, че държавата трябва да издържи на натиска на обществото и да не дава задна на исканите промени за по-тежки наказания. Не може нещо, което не работи от 30 години да се оправи за три месеца, но може би в случаите с които все по-често се конфискуват автомобили. Искаме като предложение да дадем също така всичко да се проверява с ЕГН и номер на автомобила. Така корупцията също ще намалее и ще спре въпроса "какво правим сега".

В момента пробите за алкохол, които са взети, няма дата кога ще излязат. Трябва да се даде срок. Има предложение от 22 до 6ч. да не управляват младите шофьори. Аз винаги съм давал съвети, че трябва да се учат шофьорите, когато няма движение по пътищата. Държавата им слага рестрикции. Ние няколко пъти искаме да внесем предложение за изграждане на центрове за допълнителна квалификация.



Христо Радков, "Българско обединение на шофьорите":

Това, което наблюдавахме в парламента, е един див законодателен популизъм от неграмотни по темата хора. Има един законотворец, който не знам като малък какво му се е случило, но всеки път засяга проблемите с пияни и дрогирани. 

Само за тази година събраните пари в касата са над 66 милиона лв. от глоби на шофьорите. Ние за шест години и половина имаме над 600 милиона лева платени, а нищо не се променя във войната по пътищата. Статистиката сочи, че само 1% са хванатите с алкохол и наркотици, които са причинили ПТП-та. От 2017г. дерегистрираме автомобилите на хора, които са пили алкохол или карали под въздействието на наркотици, от месец конфискуваме автомобили, и какво се промени? Глобите не помагат.

В организма на всеки човек има алкохол, не може да е 0.1% за младите шофьори, в цяла Европа е 0.5.

 

Целия разговор вижте във видеото.