Общество

Адвокат: Проблемът не е в законодателството или съда, а в досъдебното производство

От Euronews България Euronews България

Проблемът не е в законодателството или съда, а че в хода на досъдебното производство разследващите органи и прокуратурата допускат такива съществени процесуални нарушения, за които съдът няма как да си затвори очите и да ги ползва като годни доказателствени средства в един процес.

Това заяви адвокат Тезгюл Лютфиева в студиото на „Добро утро, Европа“ в разговор за справедливостта на наказанията у нас, след поредната зверска катастрофа с две жертви в София, причинена от човек в неадкеватно състояние, с фалшива книжка и фалшиви регистрационни табели.

Случаят потресе страната и събуди аналогии с инцидента с Милен Цветков, чийто убиец Кристиан Николов получи 9 години затвор, от които ще му се приспадне година и половина в които е бил в ареста, както и дните в домашен арест.

По думите на адвокат Люфтиева за извършено убийство на 2 и повече лица при особено тежък случай като настоящия законодателството предвижда наказание е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Основният проблем обаче е в досъдебното производство, като грешките са вследствие най-вече от некомпетентност, смята адвокат Лютфиева.

Тя посочи, че при т.нар. съкратено производство, когато подсъдимото лице признае своята вина, съдът е длъжен да намали с една трета размера на предвиденото от законодателя наказание.

Според адвоката е удачно, когато случаят е особено тежък, да бъде премахната възможността за провеждане на съкратено събедно следствие.

Адвокат Лютфиева изтъкна, че засега не е безспорно установено, че лицето на Георги Семерджиев е извършителят на престъплението.

„Ако бъде премахната възможността за съкратено съдебно следствие, той може да получи максималното наказание от 20 години“, каза адвокат Люфтиева.

Вижте целия разговор във видеото.