Добро Утро, Европа

Социолог, „Алфа рисърч“: Крехка разлика между ГЕРБ и ПП, следващите месеци ще са решаващи

От Euronews България Euronews България

От „Продължаваме промяната“ скъсяват дистанцията с ГЕРБ, което е резултат от атаките срещу правителството. Следващите месеци ще бъдат решаващи за това, дали ще продължи мобилизацията на водещата партия в управлението или ГЕРБ ще се утвърдят като първа политическа сила.

Това заяви социологът от „Алфа рисърч“ Павел Вълчев в студиото на „Добро утро, Европа“ в коментар на най-новото проучване на агенцията, проведено в периода 25 юни - 1 юли сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна.

Вълчев очерта няколко ключови политически събития през изминалия период:

Отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев, гласуваният вот на недоверие и падането на правителството, вдигането на ветото за Република Северна Македония и отзозваването на руските дипломати.

Според социолога има сериозна политическа криза и придвижване към избори.

Намираме се в предизборна ситуация, което няма как да не се отрази на електоралните нагласи.

Павел Вълчев, „Алфа рисърч“

Той посочи, че „Продължаваме промяната“ се доближават до ГЕРБ, което е резултат от атаките срещу правителството.

„БСП успя да съхрани подкрепата си, отстоявяйки и налагайки позициите си в управлението“, каза още Вълчев.

По думите му най-тежко е положението при „Има такъв народ“, които вече са под бариерата от 4% за влизане в парламента, като социологът подчерта, че това е устойчива негативна тенденция.

За разлика от формацията на Трифонов, при „Демократична България“ се наблюдава запазване на позициите в големите градове и столицата.

Социологът посочи, че възходът на „Възраждане“ спира, поради засилената конкуренция в „русофилско-националистическото“ поле, където се позиционират още новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев - „Български възход“, както и БСП.

Данните показват още, че доверието спрямо бившия премиер Бойко Борисов се покачва с 1%, но негативните оценки за него доминират.

При Костадин Костадинов и Слави Трифонов се регистрира спад от 4-5% на доверието, докато при лидера на „Демократична България“ Христо Иванов има позитивен тренд, отбеляза Вълчев.

Социологът посочи още, че президентът Румен Радев губи подкрепа, вследствие на сблъсъки с правителството и всички партии в управлението.

Избирателите на „Демократична България“ в най-голяма степен са разочаровани от Радев и вече се доближават повече като нагласи до избирателите на ГЕРБ, става ясно още от резултатите на проучването.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 25 юни – 1 юли 2022г., сред  1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.