Euronews Primetime

Зоре Темелковски: ЕС трябва да направи ново предложение на Македония и България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Сега двете държави трябва да направят голяма отстъпка, а най-вече Европейският съюз трябва да направи отстъпка, с ново предложение, което не би засегнало нито България, нито Македония. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Зоре Темелковски, председател на Македоно-българската стопанска камара.

Ние бяхме много радостни, когато България влезе в ЕС. И България бъде щастлива, когато Македония влезе в Евросъюза. Но това не се случва, защото в македонската парламентарна структура няма нито авторитет, нито традиции на добросъседски отношения, смята Темелковски.

За мен като председател на Македоно-българската стопанска камара и като човек, прекарал над 30 години в България с всички официални структури в политиката, от науката и с всички мои приятели, които са значими фигури в българската държава, смятам, че се случва нещо, което не е обичайно за мен и за обичания народ на двете държави, убеден е председателят на Македоно-българската стопанска камара.

Сега дойде времето, когато некадърните правителства докараха народа да излезе на улицата. Първо излезе народът в България, а това рефлектира в Македония. Но това е резултат на дългогодишните проблеми, които са натрупани. Правителството на България с „френското предложение“ и силата, която показва президентът Румен Радев, като ученик на политиката на старата Руска и повече на комунистическата империя, ескалираше напрежението.

България даде зелена светлина, но под натиск на сила. Нашето правителство, в изминатите пет години на преговори, изпускаше всички нива на разговор, стигна червената линия на нараняване на националното самочувствие на народа – на историята, езика, самобитността, смята Темелковски.

Целият разговор вижте във видеото.

 

Екип на Euronews Bulgaria следи ситуацията около "френското предложение" и протестите в РСМ директно от Скопие. Вижтете първото пряко включване на специалния ни пратеник Юлиян Стоянов: