Европа

Все повече домашни любимци в Германия се изоставят в приюти

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В приютите за животни в Германия се наблюдава увеличаване на броя на изоставените домашни любимци. Причината: собствениците им се борят с нарастващите цени на храната, ветеринарните сметки и високите разходи за енергия.

 

Всеки час получаваме по няколко молби, че кучета трябва да бъдат предадени. Финансовите средства играят основна роля, но също така и човешкия фактор. Това е ситуацията, с която сме много заети в момента.

Романо Кьолиш, ръководител на отдела за кучета в приюта за животни в Кьолн Делбрюк

Според Германската асоциация за защита на животните няма точни данни за домашните любимци, настанени в приютите за животни, защото те не се регистрират централизирано. Според прогнозите обаче всяка година в приютите се приемат около 350 000 нови животни. 

 

Това са предимно котки и кучета, но също така и малки животни и все повече екзотични видове. Ние сме в патова ситуация. Все повече хора си взимат домашни любимци, но в последствие искат да се отърват от тях.

Леа Шмиц, говорител на Deutscher Tierschutzbund

Германия, най-голямата икономика в Европа, отбеляза 6,8% инфлация през юни. А производството в страната е намаляло с 0,8%. Експерти предупреждават, че страната рискува да загуби между два и три процента от индустриалния си капацитет.