Спорт

Как държавата разпределя 38 млн. лв. между 54 спортни федерации

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

38 млн. лева. Толкова отделя държавата за всичките ни 54 спортни федерации. Част от тях обаче не получават държавни субсидии. В това число и олимпийски спортове. Един от най-важните критерии за определяне на сумата, която федерацията получава са спортните резултати от предходни години. Така най-много средства се отделят за борба, художествена гимнастика, волейбол и лека атлетика. В годината, в която Нургюл Салимова стана втора в света, обаче, федерацията по шах не получи никакви държавни средства. Причината – федерацията е получила лиценз преди по-малко от година.

 

Субсидията през последните 5-6 години от старите федерации, беше в рамките на 80 хил. лева, с календара който имаме в момента, тя би била крайно недостатъчно.

Васил Антонов – председател федерация по шах

На световната купа по шахмат Нюргюл заплати със собствени средства разходите за състезанието. Според председателя на федерацията често основни споносори в шаха са родителите на шахматистите.

„Ясно е, че едно дете на 6,8, 12 години то не е само, то е с родители, там трябва да присъства треньор, председател на клуб, така че ние търсим облекчения в тази насока“, допълни Антонов.

Олимпийски спорт като триатлона също не получава субсидия. в този случай причината е, че през 2015 г. лицензът на спортната федерация е отнет. Защо - от министерството на младежта и спорта не ни отговориха.

 

Като гръм, от ясно небе 2015 г., след като федерацията постигна едно от най-добрите си представяния, финансиране беше спряно. 2016г. също за Европейското първенство. Като имахме одобрение от министерството да кандидатстване за първенството също не получихме никакво финансиране.

Емил Стойнев – председател на БФ „Триатлон“

Средствата, които отделя държавата за акробатика, са едва 423 лева на ден.

„Колегите ни от олимпийските спортове, те имат едно състезание, което наистина е много важно, но не искаме и да подценяват неолимпийските спортове, защото наемите на залите, разходите на един спорт дали олимпийски или неолимпийски са едни и същи“, казва Недко Костадинов – председател на БФ по Акробатика.

Част от акробатите покриват разноските по състезанията си със собствени средства.

 

Почти всяка година се налага, когато ние сме домакини, имаме видове от по-малките ни възрасти, които не се покриват от министерството така или иначе и състезателите пътуват за собствени разноски. Преди години имахме случай – нашата мъжка двойка станаха европейски шампиони и това беше голям успех и съответно УС на федерацията реши да възстанови всички разноски на състезателите, независимо от това, че те не се покриват от министерството на спорта.

Недко Костадинов – председател на БФ по Акробатика

А за Милица, Григор и Калина големите състезание тепърва предстоят.

„Аз се занимавам от 6 години и мечтата ми е да отида на голямо състезание, европейско или световно и да съм на стълбичката“, казва Милица. „Мечтата ми е да изляза на голяма сцена европейско или световно и да грабна медал по възможност злато“, споделя Григор. „Мечта ми е да се изявя достатъчно добре, че да стига до стълбичка или поне до финал“, допълва калина.

Федерацията по хокей на лед е на 70 години, но сега първа година успява да получи финансиране от държавата.

 

Около 400 хил. лева, които са по-голямата част от тях са за лед за Зимния дворец на спорта, тоест пак огромна помощ, но е предимно за наем на базата. От тези 400 хил. бяха отпуснати 30 хил за екипировка, ние имаме в момента 5 национални отбора, трябва да ги разпределим, като един чифт кънки струва 1000 лева.

Мартин Миланов – БФ Хокей на лед

Засега не всеки би могъл да си позволи да тренира хокей на лед, въпреки това състезателите ни показват резултати.

„Хокеят е магия и много привлича децата и благодарение на това имаме много деца, които се занимават с хокей и по някакъв начин успяхме да вдигнем нивото на хокея последните години, по долните дивизии, не в топ дивизията, имаме в призовата тройка“, допълни Миланов.

Хандбалът е сред федарациите с най-много клубове у нас, въпреки това държавата отделя 300 хил лева за този спорт. 

"Стараем се да влезем в тоя бюджет, защото както знаете трудно се намират спонсори в България, няма сериозни облекчения за хората, които искат да дават пари за спорт. С тези пари покриваме държавния спортен календар, международните участия на националните ни отбори, подготовката, екипировка, наем на офис. Така, че трудно е, трудно е“, казва Теодор Илиев - гл. секретар на БФ "Хандбал“.

Този месец предстои да се изготви нов бюджет, като федерациите от втора и трета категория се надяват да не бъдат пренебрегвани.