Общество

"Страшно много съжалявам!" Пияният шофьор от ул. "Гурко" остава в ареста (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Шофьорът, който под въздействието на алкохол блъсна и уби 15-годишният ученик Филип на столичната централна улица "Гурко", остава в ареста.

Това реши Софийският градски съд.  

На Петър Тодоров е повдигнато обвинение за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Пробата с дрегер на място след катастрофата установи 2 промила алкохол в събота вечерта.

На влизане в залата 37-годишният мъж старателно прикриваше лицето си с качулката на дрехата си и отказа да отговаря на журналистически въпроси. В залата той каза само: "Страшно много съжалявам за случилото се". 

Оказа се, че му е назначен служебен защитник - адв. Ангел Хинчев. Той поиска по-лека мярка за неотклонение на подзащитния си. 

Прокуратурата обаче настоя за постоянното задържане на Тодоров в ареста и се аргументира, че е налице извършено "тежко умишлено престъпление" при евентуален умисъл, което се наказва с 10 до 20 г. затвор. Според обвинителите Тодоров е осъзнавал какво прави, когато се е качил пиян зад волана, управлявал е автомобила си със скорост много по-висока от позволените 30 км/ч и е возил със себе си в колата жена и дете.

"Състоянието на обвиняемия и неговите реакции след употреба на алкохол от 2,1 промила положително сочат, че той не е имал необходимите качества за безопасност на движението", заявиха от прокуратурата и напомниха, че това не е първият случай, в който Тодоров е хванат да шофира след употреба на алкохол.

Съдия Веселина Ставрева прецени, че са налице предпоставки за най-тежката мярка и не видя основание в искането на адвоката за по-лека.

Тепърва в хода на разследването ще се установява дали престъплението е извършено с умисъл. Ако такъв се докаже, законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години и лишаване от право да управлява автомобил до живот.