Политика

Обвиняемият Радостин Василев се кандидатира за кмет на София

От Euronews България Euronews България
Radostin Vasilev BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Радостин Василев ще се кандидатира за кмет на София.

Мотивацията му била да "се сложи край на порочното управление" в София, която била "корупционна яма на ГЕРБ". Василев взел решението преди около две седмици, защото се смята за достатъчно подготвен.

"Без ГЕРБ и ДС в София" ще бъде слоганът на бъдещия кандидат-кмет. От това се подразбира, че по време на кампанията независимият депутат ще атакува не само партията на Бойко Борисов, но и кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев, който е обект на обвинения заради принадлежността на баща му към структурите на бившата Държавна сигурност.  

Самият Василев е обвиняем от българската прокуратура за оказване на принуда.

Става въпрос за събитията от юни месец миналата година, когато „Има такъв народ“ взе решение да свали правителството на Кирил Петков. Тогава Василев беше министър на спорта от квотата на ИТН и главно действащо лице при последвалото разцепление на парламентарната им група. Той и още петима напуснаха, но останалите го обвиниха в оказване на принуда. Конкретен пример бе даден с депутатката Христинка Иванова. Самата тя на пресконференция потвърди, че Радостин Василев я е притискал да си тръгне против волята си. Бяха пуснати и записи от техен телефонен разговор.

Междувременно Василев се солидаризира с ПГ на ПП, впоследствие стана кандидат за депутат от ПП-ДБ, влезе в парламента, след което напусна и тях. Това се случи около събитията по формиране на кабинета "Денков-Габриел", когато Василев публикува запис от закрито заседание на ПП. 

Василев е категоричен, че не е притискал и принуждавал никого. Според него обвинените трябва да са други.

"След разкриването на записите, вместо да се вземе адекватна реакция за национално предателство, тези хора си съставиха едно срамно правителство, което вече три месеца не работи в полза на гражданите, а в полза на своя личен интерес", възмути се Радостин Василев.

Междувременно вчера съдът уважи желанието му да даде ход на делото срещу него след местните избори.