Свят

Белият дом: Ким Чен Ун и Владимир Путин ще разговарят в Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерът на Северна Корея ще се срещне с руския президент, твърдят от Съединените щати.

Според Белия дом Ким Чен Ун и Владимир Путин ще разговарят за евентуални доставки на оръжия за Москва, които да използва в Украйна. Източници на "Ню Йорк Таймс" твърдят, че срещата ще се проведе на руска територия - във Владивосток, където Ким Чен Ун ще пристигне в брониран влак. 

"Знаем, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети наскоро Северна Корея и търсеше предимно артилерийски снаряди, и най-вероятно това ще бъде обсъдено между Путин и Ким Чен Ун. Знаем, че Русия се занимава с търговия със Северна Корея, и определено Северна Корея е наболял въпрос за регионалната сигурност в Североизточна Азия и за САЩ и техните съюзници. И точно там Русия наистина иска да подкрепи Северна Корея, за да създаде повече проблеми на САЩ", смята Александър Габуев, политически анализатор в Carnegie Moscow Center.

Анализаторите очакват, че Ким вероятно ще иска доставки на храни и енергия в замяна на трансфер на сложни оръжейни технологии. Министърът на отбраната на Русия заяви, че Москва и Пхенян обмислят провеждането на първите в историята си военни учения.

"Севернокорейците търсят икономическа подкрепа, гориво, храна, източници на парични средства - всичко, което може да помогне за поддържането на режима. А Русия изглежда е готова да я предостави дори чрез нарушаване на санкциите на ООН", продължава анализаторът.

Кремъл отказа да потвърди информацията за такава среща. "Нямаме какво да кажем по този въпрос", лаконичен бе говорителят Дмитрий Песков.