Свят

Започна срещата Путин-Ердоган: Турският президент обеща голяма новина за зърното

От Euronews България Euronews България

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след разговорите с Путин ще направи "много важно" изявление за зърното.

Ердоган пристигна в руския черноморски курорт Сочи за разговори с руския президент, посветени на съживяването на сделката за износ на зърно от Украйна, съобщиха турските медии.

Турският лидер е придружаван от голяма делегация, която включва министрите на отбраната (Яшар Гюлер), външните работи (Хакан Фидан), енергетиката (Алпарслан Байрактар) и финансите (Мехмет Шимшек) на Турция.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви пред турския си колега, че Русия е "отворена" за разговори за възстановяване на сделката за зърно, която имаше за цел да осигури безопасно корабоплаване за товарните кораби в Черно море.

"Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за сделката за зърно. Ние сме отворени за преговори по този въпрос", каза Путин в телевизионни коментари заедно с турския му колега, съобщиха турските медии.

В началото на срещата руският президент Владимир Путин обяви, че първият блок на АЕЦ "Аккую" в Турция се планира да бъде пуснат още през следващата година.Има перспективи за развитие на сътрудничеството между страните в тази област“, каза Путин.

"Изграждането на АЕЦ "Аккую" продължава, сега Турция в пълния смисъл на думата стана член на международния клуб на ядрените държави след доставката на първата партида руско ядрено гориво за АЕЦ "Аккую". През следващата година, когато всичко върви по план, ще пуснем първия блок. Има интересни възможни варианти за продължаване на сътрудничеството ни", каза Путин, цитиран от руските държавни медии.

Той добави, че сега в станцията работи голям квалифициран екип, "под 25 хил. души".

Аккую е първата атомна електроцентрала в процес на изграждане в Турция. Проектът се реализира въз основа на междуправителствено споразумение за сътрудничество, сключено с Руската федерация на 12 май 2010 г.

Централата ще се състои от четири енергоблока с реактори ВВЕР от поколение "3+" по руски дизайн. Мощността на всеки енергиен блок ще бъде 1200 MW. След като бъде пусната в експлоатация и достигне пълния си капацитет, централата ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса годишно. Към настоящия момент проектът се финансира изцяло от руската страна. По думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси на републиката Алпарслан Байрактар производството на електроенергия в първия енергоблок на централата ще започне на 29 октомври 2024 г., а останалите реактори ще бъдат пускани в експлоатация през интервал от една година. 

Турция ще продължи да развива отношенията си с Русия в сферата на доставките на природен газ и ги смята за много важни, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

"Стъпките, които предприемаме по отношение на отбранителната промишленост, са много важни. Ние имаме и много важни отношения с Русия в областта на енергетиката, особено в областта на природния газ. Смятаме, че ще продължим да развиваме тези отношения", посочи турският президент.

Той изрази увереност, че Анкара и Москва ще успеят да предприемат стъпки в рамките на плановете за строежа на втора АЕЦ в Турция, която може да се намира в Синоп, на брега на Черно море.

Турският президент изрази надежда, че в близко време годишният стокооборот с Русия ще достигне 100 милиарда долара.

"В момента стокооборотът между Турция и Русия възлиза на 62 милиарда долара. Той се приближава към целта от 100 милиарда долара и това ни радва", посочи Ердоган.

Ердоган заяви, че отношенията между Турция и Русия се развиват положително в много аспекти и "преминават през напълно различен период".

Той подчерта, че днешният разговор с Путин за зърнената сделка се следи от цял свят с надежда за постигане на резултат.

"Най-важната стъпка е това, че днес целият свят следи за зърнения коридор по време на срещата на върха Турция-Русия. Те очакват да видят какъв ще бъде резултатът днес. Мисля, че съобщението, което ще бъде направено на пресконференцията след нашите срещи, ще бъде стъпка, насочена към целия свят, особено към развиващите се африкански държави", каза Ердоган.