Общество

Обвинение за смърт при евентуален умисъл за шофьора, прегазил 15-годишно момче в София (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека в центъра на София. 37-годишният мъж е карал след употреба на алкохол. Той е задържан за 72 часа. А на кръстовището на улиците „Цар Иван Шишман“ и „Ген. Гурко“, където стана катастрофата, се събраха хора, за да почетат паметта на убитото момче.

Налице са достатъчно доказателства, че шофьорът, прегазил 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София, е извършил деянието след умишлено нарушаване на Закона за движения по пътищата. Това стана ясно от съвместен брифинг на държавното обвинение и СДВР. Сигналът за инцидента е получен малко след 21 часа.

Предвиденото в закона наказание за убийство на пътя при евентуален умисъл е лишаване от свобода между 10 и 20 години и доживотно отнемане на правото за управление на МПС. По думите на Иво Илиев – заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура, случаят е аналогичен на катастрофата с Милен Цветков и тази на Околовръстния път в София, при която загина един френски гражданин, а друг пострада тежко.

37-годишният мъж е шофирал по начин, по който умишлено е допуснал появата на общественоопасни последици, каза още прокурор Илиев.

Той е разчитал изключително на шанса и случайността. Не е предприел абсолютно никакви действия, за да предотврати евентуално ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл.

Иво Илиев, заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура

Предполага се, че скоростта, с която се е движил, е била около 80 км/ч. Няма следи от спирачен път. Според експертизата мъжът е шофирал с 2 промила алкохол в кръвта. Направен му е и тест за употреба на наркотици, който е бил отрицателен.

„Събрали сме доста информация, от която може да се предположи, че деянието е извършено виновно“, посочи старши комисар Любомир Николов – директор на СДВР.


Водачът не е направил опит да избяга. Досега е имал едно провинение от 2005 година за шофиране след употреба на алкохол, както и наложена глоба за превишена скорост през 2020 г. в размер на 100 лв. Имал е и няколко други санкции за неспазване на пътната маркировка, но мъжът не се води като системен нарушител на пътя.

Установени са много свидетели, тепърва предстои да бъдат разпитани, каза още старши комисар Любомир Николов.

Водачът е бил придружаван с жена и нейното дете. Тя не е се опитала да го спре, тъй като не намирала поведението му за неадекватно. Мъжът е шофирал лек автомобил „Мерцедес“ Е класа, регистриран на друго лице. Изминал е около 400 метра от качването си на автомобила при хотел „Славянска беседа“ до мястото на катастрофата.

Bdenie Peshehodna Puteka EB Граждани поставиха цветя върху пешеходната пътека, на която беше блъснато 15-годишното момче. Снимка: Euronews Bulgaria

Бдение в памет на загиналото момче

Десетки граждани, близки и познати на 15-годишното момче, се събраха на мястото на катастрофата, за да почетат паметта на загиналия младеж. Те положиха цветя върху пешеходната пътека, на която все още си личат кървавите следи от злощастния инцидент. На бдението присъстваха и родителите на детето.

Междувременно в социалните мрежи се организира за утре от 18 часа и протест пред сградата на МВР в София.

Bdenie Peshehodna Puteka2 EB Граждани се събраха на мястото на катастрофата, за да почетат паметта на убитото момче. Снимка: Euronews Bulgaria

Съдът гледа във вторник мярката на обвиняемия

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа. Във вторник предстои съдът ще разгледа мярката му за неотклонение, като прокуратурата ще поиска най-строгата възможна, а именно – „задържане под стража“.

„Предвид високата обществена опасност и решимостта на прокуратурата, включително и на МВР, да се бори срещу такъв род престъпления, прокурорът е преценил като адекватна мярка на този етап задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед внасяне на последващо внасяне на искане пред съда за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“, каза прокурор Илиев.

 

„Промените дават резултат“

Междувременно министър-председателят Николай Денков коментира, че законовите промени срещу пияните шофьори дават резултат.

„Ние сме излезли от времето, в което се говори и трябва нещо да се направи. От една страна, Народното събрание прие тези промени. Както вече стана дума, броят на пияните и дрогираните шофьори започна бързо да намалява, след като бяха приети промените. Виждате, че има още такива и затова продължаваме с проверките. Това ще донесе резултат, въпросът е, че все още не сме стигнали до там“, коментира премиерът и обеща, че скоро ще бъде представена статистика за броя на хванати пияни и дрогирани шофьори след приемането на последните законодателни промени.