Общество

Указват на полицията как законно да отнема колите на пияни и дрогирани шофьори

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
KAT (2) Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за движение по пътищата и спорното тълкуване на част от текстовете станаха повод за среща между депутати от "Продължаваме промяната" и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. След разговора двете страни са се разбрали до края на седмицата да бъдат изготвени единни методически указания за действие на полицията и прокуратурата.

Заради зачестилите конфискации на автомобили на шофьори с алкохол или наркотици в кръвта се налага текстовете в НК да се прецизират, посочиха от ПП след срещата. Оказва се, че в никъде в Закона не е посочено отнемането на превозното средство да е в правомощията на полицията, ако преди това няма изрично съдебно решение.

От управляващата партия обещаха неяснотите около прилагането на текстовете за конфискацията да бъдат изчистени до края на седмицата. Най-голям бил проблемът с положителните резултати за наркотици при шофьорите, които всъщност са употребявали лекарства.

От правителството вече заявиха, че ще инвестират в изграждането на лаборатории, които ще издават много по-бързо резултатите от кръвни тестове за наркотици. До тогава обаче МВР и прокуратурата ще разпространят до полицаите в цялата страна методология, по която да се действа при отнемане на автомобила.