Общество

Пожарът в Сакар е овладян, но все още не е локализиран

От Euronews България Euronews България
Helikopter Pozhar BGNES Снимката е илюстративна. Източник: БГНЕС

Пожарът, който възникна вчера около 11 часа в сухи треви и лесонепригодни площи в землищата на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник, общ. Тополовград е овладян, но все още не е локализиран. За това съобщиха от МВР.

Заради четирите огнища в източния дел на Сакар планина, които се разпростряха на площ над 10 000 декара, вчера областният управител на Хасково обяви бедствено положение за двете общини. Огънят се прехвърли и в съседна Турция.

Към момента на място работят 18 пожарни автомобила, 30 пожарникари, 15 служители от Държавно горско стопанство - Тополовград и 30 доброволци. Няма опасност за околните населените места, допълниха от вътрешното министерство.

Бедственото положение за общините Тополовград и Свиленград остава, съобщи областният управител в отговор на въпрос. Тя поясни, че при благоприятно стечение на събитията заповедта, с която се въвежда извънредната ситуация, ще бъде отменена, предаде БТА.

Вчера Райчева разпореди и евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина, но до мярката не стигна заради овладяването на положението и спирането на огъня преди къщите на хората. От домовете си превантивно бяха изведени само трима жители на тополовградското село Присадец.