Европа

Германия ще инвестира в добиването на геотермална енергия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Едно излязло от употреба летище в покрайнините на Берлин може да се окаже ключът към постигането на по-голяма енергийна независимост и по-чиста енергия за Германия. Това е един от обектите, които се разглеждат за добив на геотермална енергия. Това е вид възобновяема енергия, която се добива под земята. Тази отоплителна централа в централен район на града също е издигната като възможно място за копаене. Миналият месец канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че целта на страната е до 2030 г. да получи възможно най-много геотермална енергия. Войната в Украйна принуди Германия да намали зависимостта си от руския газ. Германската асоциация за геотермална енергия твърди, че именно тогава е имало силен скок на интереса.

Нямаме достатъчно капитал на пазара за геотермална енергия. Има някои стъпки на правителството в тази посока, но те не са достатъчно бързи. А след това трябва да бъдем по-бързи, много по-бързи в издаването на разрешителни за тези геотермални инсталации.

Андре Дейнхард, управляващ директор, Германска геотермална асоциация

Според проучвания геотермалната енергия може да осигури повече от една четвърт от отоплението в Германия.

В момента местната власт в Берлин търси още места за геотермална енергия. Планира се изкопният процес да започне през 2025 г. Но някои природозащитници казват, че това не е достатъчно - че страната трябва напълно да премахне използването на изкопаеми горива.

Няма друг начин да се съобразим с Парижкото споразумение и другите цели в областта на климата, освен възобновяемата енергия. И затова е толкова важно германското правителство да спре да инвестира в изкопаеми горива.

Анике Питърс, експерт по въпросите на климата и енергетиката, „Грийнпийс“

Поддръжниците казват, че геотермалната енергия ще помогне на Германия да разчита на собствените си ресурси. Те твърдят още, че този тип енергия е по-надежден от някои други възобновяеми видове енергия, например слънчевата.