Политика

Явор Божанков предлага законопроект за намаляване на президентските правомощия

От Euronews България Euronews България
Yavor Bojankov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков предлага законопроект, с който да бъдат ограничени правомощията на държавния глава. В обширна публикация във Фейсбук той изложи мотивите си.

„Властта възпира властта“, мотивира се още в началото Божанков. По думите му с действия и думи президентът Румен Радев е отишъл „твърде далеч“, но според него това се е случило „и защото законът го позволява“. За пример той дава главно позициите на Радев по повод войната в Украйна, но и "опитите за превземане на власт далеч отвъд президентската институция".

 

Божанков вижда три възможности за промяна – чрез поправки в Конституцията, чрез стартиране на процедура по импийчмънт и чрез ограничаване на законовите правомощия на президента. Първите две хипотези според него по различни причини са тромави или неефективни. Но последното, разсъждава депутатът, не изисква нито квалифицирано мнозинство, нито тежка процедура, нито санкция на Конституционния съд.

Той вече е подготвил проектозакон, с който намалява президентските квоти в различни регулатори и държавни органи.

„Промените включват Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органи, трябва да действаме институционално и принципно“, посочва депутатът.

„Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по-различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор“, уточнява той.