Политика

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Petar Todorov Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Новината дойде след отказа на президента Румен Радев да го освободи от поста. Тодоров беше назначен на длъжността на 5 август 2021 година по време на управлението на служебен кабинет начело със Стефан Янев.

Това бе поискано миналата седмица от правителството на Николай Денков, непосредствено след убийството на Алексей Петров. Вътрешният министър Калин Стоянов внесе предложение за смяна на Петър Тодоров в президентството, какъвто е законоустановеният ред. Румен Радев обаче обяви искането за политически мотивирано и даде да се разбере, че няма да се съобрази. Днес оформи това и документално. 

Главният секретар обаче реши да си отиде доброволно. 

"Днес подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия си професионален път като полицай. Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото. Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност", каза днес Петър Тодоров, след като обяви оттеглянето си.

По думите му мотивите за исканата оставка от страна на управляващите, които най-общо се свеждат до едно - несправяне в борбата с престъпността, са неоснователни.

"Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина", заяви Петър Тодоров. Той е категоричен, че мотивите на управляващите нямат никакво отношение към работата му, а "са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите".

Става въпрос за заседанието на "Продължаваме промяната" в края на май, когато ПП-ДБ и ГЕРБ преговаряха за съставяне на правителство и от което независимият вече депутат Радостин Василев разпространи запис. На него се чува как Асен Василев казва: 

"Ситуацията е като луз-луз. Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето. Законно, незаконно, трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици. Ще загубим почти всички местни избори. Поне местните избори ще ги правим с наше МВР. Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ."

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато", заключи Петър Тодоров. На финала той благодари на президента за подкрепата.

Това е втора оставка, която този главен секретар подава. Първия път Петър Тодоров пожела да се оттегли, бе през есента на миналата година след смъртта на полицейския служител Кирил Петков, прегазен от бус с мигранти в близост до кв. Казичене. Тогава обаче Румен Радев отказа да я подпише и Тодоров остана на поста си.