Политика

Напрежение в Скопие: Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Протестиращи хвърляха предмети и пиратки по полицаи в четвъртата нощ на протести в Скопие срещу т.нар. "френско предложение" за решаване на спора на Северна Македония с България. Служителите на реда охраняваха сградата на Събранието, когато към тях полетяха предмети, камъни и бутилки. Десетки полицаи са ранени, а няколко демонстранти са арестувани.


Протестите, организирани от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, започнаха в събота, още след като правителството получи модифицираното предложение на френското председателство на Европейския съюз.


Докато Владата го намира за "солидна основа" за намиране на решение на спора с България, опозицията смята, че то ще доведе до "асимилация" на македонската нация. До дни документът трябва да влезе за разглеждане в парламента на Р Северна Македония.

 

 

Протестите по своята декларативност са антиевропейски, а по своята същност – антибългарски. Зад протестите стои дългата ръка на Белград, но най-дългата ръка на Москва. Москва чрез Белград оказва влияние на левите структури в Македония.

Владо Перев – журналист

Нерешеният спор с България блокира началото на започване на предприсъединителни преговори на Северна Македония за ЕС.

България настоява, че съседката ѝ трябва официално да признае, че езикът ѝ има български корени. Освен това иска признаване на българско малцинство и вписването му в конституцията на РСМ и спиране на "езика на омразата" срещу България. 

В "Туитър" съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан призова Северна Македония да се възползва от възможността да започне преговори с ЕС. Той посочва, че след присъединяването си към НАТО Северна Македония е била винаги силен съюзник и че може да даде принос и към ЕС.