Политика

Ковачевски: Парламентът ще реши за френското предложение

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за членство в Евросъюза. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски, който посрещна в Скопие председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.


Ковачевски съобщи, че правителството ще изпрати до депутатите европейското предложение, двустранния протокол и още един документ. Според него това ще стане след като приключат политическите консултации. На днешното правителствено заседание френското предложение не е обсъждано и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично.


Премиерът Ковачевски отчете, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България.

 

Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ.

Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония

Като труден, но откровен определи разговора си с премиера на Северна Македония председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той заяви, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в Евросъюза. Той отчете постигнатото до момента като пробив за започване на преговорите.

 

Ако кажете „да“, ще започне скринингът. Преговорните екипи ще бъдат поканени в Брюксел и ясно да говорим за македонския език. Това е вашият език. На македонски език ще бъде преведено цялото законодателство на Евросъюза. Известни са съображенията на някои страни, свързани с вашата национална идентичност, и трябва да знаете, че аз стоя зад вашата национална идентичност и ще я защитавам.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Предложението на ЕС за преговорна рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания. Това, което правителството се опитва да представи като голям успех, всъщност е голяма дипломатическа катастрофа, заяви Драган Ковачки, депутат и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, който призовава за протести. Според него самата рамка съдържа протоколи или годишни доклади, чрез които България ще има пряко влияние и участие в промяната на учебници, паметници, ще влияе за промяна на исторически факти за събития и герои, които пряко засягат не само македонската история, но и македонската идентичност.


През последните дни в столицата Скопие има ежедневни протести срещу европейското бъдеще на страната. В третия ден на протестите, напрежението ескалира и се стигна до замерване на полицията с бутилки и камъни, символично изгаряне на договори, скандиране на антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и ругатни. Няколко полицаи бяха ранени.