Европа

Испанската футболна федерация поиска оставката на президента си след скандала с целувката

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Световното първенство по футбол за жени приключи преди повече от седмица, но отзвукът от него в страната победител - Испания, премина отвъд играта на терена. 

Испанската футболна федерация призова президента си - Луис Рубиалес, да подаде оставка заради целувката с Йени Ермосо след победния финал на световното. Според организацията с това е нанесен удар по имиджа на популярния спорт. 

Въпреки призивите на правителството и футболистите - от дни Рубиалес отказва да се оттегли, защото според него целувката била по взаимно съгласие. Но Ермосо отхвърли твърденията му. Прокурори в Испания разглеждат възможно сексуално насилие, а FIFA временно спря президентските права на Рубиалес и разследва случая.

От футболна лига за жени в страната също обявиха, че мъжът трябва да напусне поста си. 

"Испанското общество и правителството бяха ясни. Всички се съгласиха, че това е неприемливо, защото не става дума само за целувката, а за поведението към нашата победителка", каза Педро Малабия, главен стратегически директор на футболната лига за жени в Испания.

Над 80 футболистки вече казаха, че няма да играят за Испания, докато Рубиалес не подаде оставка. В центъра на Мадрид десетки излязоха на протест срещу него и в подкрепа на женския национален отбор. 

"На тази демонстрация има и жени, и мъже, които не искат повече мъже като Рубиалес", посочи Мария Аранда, протестираща.

А междувременно, майката на Рубиалес обяви гладна стачка заради отношението на хората към сина ѝ.