Спорт

ФИФА пази дамите на Световното първенство, обяви пакет от мерки срещу обидите в социалните мрежи

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Futbolistki Avstralia Futbol Zheni AP Снимка: AP, архив

Пакет от мерки за социални мрежи, предназначени да предпазват играчите от онлайн злоупотреби, ще бъдат предложени на всички отбори на световното първенство за жени през 2023 г. Това съобщиха от Световната футболна федерация (ФИФА).

Услугата за защита на социалните медии, разработена от ФИФА и профсъюза на играчите FIFPRO, следи и модерира речта на омразата в социалните медии, като скрива вредното съдържание от играчите.

"Дискриминацията е криминално деяние", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. "С помощта на този инструмент ние идентифицираме извършителите и ги докладваме на властите, за да бъдат наказани за действията си."

Няколко от отборите, които тази година ще участват на първенството в Австралия и Нова Зеландия (20 юли - 20 август), се съгласиха да приложат незабавно елемента за модериране на услугата, за да ограничат автоматично видимостта на онлайн злоупотребите.

От ФИФА добавят, че инструментът е бил предложен на играчите на световното първенство за мъже в края на 2022 г. в Катар. Най-голям скок на обиди се наблюдава на четвъртфинала между Англия и Франция, заяви ФИФА в доклад в неделя.

"38% от идентифицируемите злоупотреби идват от акаунти, базирани в Европа, а 36% - от Южна Америка", се казва в доклада.

Системата е сканирала над 20 милиона публикации в социалните мрежи по време на мъжкия турнир в Катар. Наскоро състезанието по тенис "Ролан Гарос" също въведе изкуствен интелект, който да пази играчите от обидни коментари в социалните мрежи.

Още спортни новини вижте във видеото: