Euronews Primetime

Разширяването на НАТО: Страните членки подписаха протоколи за приемане на Финландия и Швеция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Посланиците на държавите от НАТО подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към военния пакт, с което задвижват процеса за разширяването на Алианса.


След полагането на подписите следва ратификация на национално ниво във всяка от 30-те страни членки. Генералният секретар на Алианса, Йенс Столтенберг, поздрави съюзниците за взетото решение и нарече момента "исторически".

 

Последният път, когато имаше процес на ратификация в парламентите, отне около една година. Така че, говорим за месеци. Приветствам факта, че много от съюзниците обявиха, че ще действат по-бързо от обичайното, защото виждат смисъла в бързото присъединяване.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

На съвместна пресконференция в централата на НАТО външните министри на Финландия и Швеция обявиха, че очакват сътрудничеството с военния пакт да продължи.

 

Процесът по ратификация ще бъде стартиран във всички страни членки на НАТО. Ние високо ценим подкрепата на Алианса за членството на Финландия и очакваме бърз процес. Членството на Финландия и на Швеция ще допринесе не само за нашата сигурност, но и за колективната сигурност на Алианса.

Пека Хаависто, външен министър на Финландия

Подписването на протоколите беше договорено на срещата на върха на Алианса в края на миналия месец в Мадрид. Лидерите официално поканиха Финландия и Швеция да станат част от военния пакт, след като Турция оттегли ветото за членството на двете държави.


Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО в средата на месец май на фона на руската инвазия в Украйна, с което сложиха край на неутралитета си за участие във военни съюзи.