Общество

Адв. Величков: По-вероятно е Божков да се е договорил с Борисов

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Два са възможните мотиви за завръщането на Васил Божков в България. Единият да кажем е обществено полезен, добър за правосъдието и вторият – в частна полза, лично полезен и лош за правосъдието и справедливостта.

Това каза пред Euronews Bulgaria адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Добрият мотив е това, че Божков иска пряко да се срещне с българската прокуратура и да докаже, че е невинен или да смекчи последствията за себе си, тъй като сам се е уличил в престъпление, че е давал пари на хора от правителството на Борисов. Да признае вина, но същевременно да разкрие механизма за престъпна схема на най-високите етажи на властта, за търговия с влияние и подкупи. При този случай би трябвало да се образуват още досъдебни производства след неговите разпити. Той не може да избегне от качеството на обвиняем, но неговото производство ще бъде отделно.

 

Лошият за правосъдието сценарии ще е Божков да се е договорил с тези представители на бившата власт – хората около ГЕРБ и самия Борисов – той ако бъде щадящ в това, което разказва и не разкрива схемата да получи максимално благоприятни за него условия и да бъде оправдан с негодно обвинение. В замяна на това той да не говори за партньорите, с които е осъществяват тези лостове на влияние. За мен това е по-вероятният сценарий.

Има откровено нелепи обвинения срещу Божков в стила на престараване на бившия главен прокурор – заговор за сваляне на правителството, престъпления срещу републиката, връзки с Пригожин и хора, свързани с Путин. Те ще отпаднат от само себе си. Но сериозните ще се развият в една или друга посока. Какво ще влезе в съда с обвинителен акт обаче е съвсем отделен въпрос. Нанасянето на щета на държавния бюджет в особено големи размери е най-сериозното обвинение и тук трябва да акцентира прокуратурата.

Прокуратурата на Сарафов може да доведе докрай дела срещу бившата власт, ама надали. Според мен скорострелното назначаване на Сарафов е предмет на някаква политико-съдебна сделка. Тези обвързаности и зависимости ще продължат да се проявяват. Скорострелното приключване на делата за кюлчетата и „Барселонагейт“ показват, че все още има покрив над главата на бившия премиер.

Вижте цялото интервю във видеото.