Икономика

Зърнопроизводители: Няма опасност от недостиг на зърно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 07 05 182937

Въпреки спада, няма опасност от недостиг на зърно. В България се произвеждат около 6 милиона тона зърно, а потреблението за хляб и изхранване на животни е около 1.3 милиона тона – има достатъчно, включително и за износ. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime Костадин Костадинов, председател на Нaционалната асоциация на зърнопроизводителите.

По отношение на започналата жътва, ние вече сме горе-долу по средата ѝ, очакванията ни за много добри добиви не се оправдаха – засега те са с около 20% по-ниски в сравнение с миналата година. Това се дължи на настъпилото засушаване и други климатични фактори. Но това е все пак добра година. Миналата година беше рекордна за производството на зърно като цяло в страната, припомни той.

„Пшеницата е борсова стока. Цените се определят на международните стокови борси. До предната седмица има покачване на ниво от 400 евро за тон, тази седмица спадът е до 330 евро. На нас цената ни се влияе от тези световни борси. Все още няма интерес от търговци за закупуване на пожънатото зърно. Ние сме в средата на жътвата, някои райони на страната са приключили, като отчитат много ниски резултати, на различни места добивите варират от 300 до 700 килограма от декар. А като цена все още не можем да кажем нищо“, поясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По отношение на премахнатия ДДС върху брашното и хляба, Костадинов прогнозира, че това ще намали цената на хляба по магазините, но поради инфлацията е възможно тя впоследствие отново да се увеличи.

Цялото интервю вижте във видеото.