Цвят

Българи участват в експедиция за спасяване на деца албиноси в Африка

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Трима Българи се присъединяват към експедиция за изкачване на планината Кения, която започва днес. Това е част от световна кауза, която  цели  набавянето на средства, за да се създаде сигурно място и възможност за образование на децата албиноси. В някои региони в Африка децата с албинизъм са изправени пред сериозна заплаха. Местните хора ги преследват и подлагат на изтезания заради суеверието, че албиносите са прокълнати или че от техните тела  могат да се приготвят лекарства.

Мартин, Кристина и Анелия са тримата българи, които поемат дългия път до планината Кения, заради желанието да помогнат на децата албиноси

Целта на инициативата е обновяване на сиропиталище за незрящи деца с капацитет около 650 души. Повечето от тях са незрящи, а около една четвърт са албиноси.

Експедицията започва днес и е планирана да приключи на 2 септември. Участниците са над 40 от 18 държави.

За Мартин това няма да е първата експедиция, но за Анелия и дъщеря му - Кристин, която е на 13 години, това е първото подобно предизвикателство.

Бил съм на няколко такива вече, поне по мое мнение 70-80 процента е психология и 20-30 процента физическа подготовка. Тежък е върхът, но смятам, че с добро настроение и намерение ще се справим.

Мартин Петров, участник в експедиция

Мотивите на българите да участват в подобна кауза са да помогнат да бъде изградено безопасно място за децата, които в Африка стават жертва на потресаващи изтезания.

Много от тях са подложени на мъчения, биват измъчвани, с отрязани крайници, поради суеверия, които има в Танзания, че те носят късмет, ако човек им отреже част от тялото.

Мартин Петров, участник в експедиция

Изкачването на втората по височина планина в Африка е голямо предизвикателство за тримата българи. По-важната цел обаче е да се осигури реална помощ за децата албиноси и принос в каузата да се променят съдбите им.