Икономика

Мелничари относно нулевата ставка за брашното и хляба: Изключително позитивна стъпка

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Изключително позитивна стъпка. Така председателят на Съюза на българските мелничари Савина Влахова коментира в ефира на Euronews PrimeTime влязлото в сила от днес решение за премахване на ДДС върху брашното и хляба.

Би трябвало това да очакваме да се случи и за други хранителни стоки – разбира се, не нулева, но поне диференцирана ставка, очаква Влахова. Според нея това би било изключително важно за сектори „Плодове и зеленчуци“, мляко, месо...

Мярката ще бъде облекчение както за потребителите, така и за производителите, убедена е тя. Не бива да забравяме, че при производителите има работници и служители, които също са потребители. Развитието на производителите е и развитие на потреблението изобщо, смята председателят на мелничарския съюз.

Никой обаче не може да каже как ще се разпредели това облекчение между производители и потребители, категорична е Влахова.

Не може да се направи прогноза докога ще се задържат цените. Ще бъдем под влиянието на международния пазар, на цените на зърното изобщо. Виждате какво се случва в Украйна, която беше житницата на голяма част от света, обобщава представителят на мелничарите.

Цялото интервю вижте във видеото.