Свят

Русия е изстреляла ракети срещу Украйна от Черно море, има жертви, заявиха от Киев (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

При руски удари срещу Полтава и Херсон украинските власти съобщават за загинали, както и за повредени къщи. Ударени са сгради и в Кривой Рог и Никопол. Временна въздушна тревога беше обявена в повече от 10 области, а звукът на сирените за хората в Украйна е станал ежедневие. 

Мисля, че само безстрашните не се притесняват. Ние сме притеснени, но не бих казала, че има силни удари тук. Някъде по-далеч са, но ги чуваме, чуваме сирените. По-скоро сме свикнали.

Наталия Росолова, жителка на Купянск-Вузловой

Две от летищата в руската столица временно спряха работа заради атака с дронове. За пореден ден властите твърдят, че свалили украински безпилотни апарати близо до Москва, както и в Брянска област. Освен това от военното министерство в Москва казват, че техен боен самолет е попречил на американски разузнавателен дрон да навлезе в руското пространство над Черно море. 

Междувременно на фронта Украйна обяви, че село в Запорожка област е преминало под неин контрол. Продължава и контраофанзивата около Бахмут. А президентът Володимир Зеленски коментира, че партньорите на Киев може да спрат подкрепата, ако военните действия преминат на руска територия. Освен това заяви, че ще предложи на украинския парламент корупцията да бъде считана за равносилна на държавната измяна до края на военното положение.