Свят

Руските сили твърдят за украинска атака с дронове срещу Крим

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руските сили твърдят, че са свалили украински ракети на своя територия и са осуетили атака с дронове срещу окупирания Крим. В социалните мрежи местни жители съобщават за взривове, след като Киев обяви „специална операция“ на полуострова.

В същото време в Украйна отново зазвучаха сирени за въздушна тревога. За експлозии се съобщава в Николаев и Одеса. 

На този фон американският Пентагон потвърди, че ще обучава украински пилоти за работа с F-16, след като Дания, Нидерландия и Норвегия се съгласиха да дадат на Киев част от изтребителите, с които разполагат.

Джо Байдън е разговарял с колегата си Володимир Зеленски, за да потвърди още веднъж подкрепата за Украйна, която отбеляза своя Ден на независимостта. Вашингтон налага и нови санкции на лица и учреждения, свързани с депортацията на украински деца.

Междувременно Украйна настоя Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, в който е постоянен член.

Трябва да сложим край на тази безнаказаност. Наше морално и законово задължение е да заявим, че действията на московския режим не са съвместими нито със статута на постоянен член, нито с присъствието му в ООН изобщо.

Сергий Кислица, постоянен представител на Украйна в ООН

А от Москва коментираха, че Киев е под контрола на западните си партньори.

Мнозина виждат примера с Украйна – какво се случва със сляпото подчинение на Запада и тази готовност да компрометират интересите си в името на геополитиката. Нека това служи за урок и украинската трагедия никога повече не се повтаря.

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН

По данни на ООН от началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 9000 цивилни, включително повече от 500 деца. От хуманитарната организация предупредиха, че атаките срещу съоръжения за съхранение на зърно може да имат големи последици за целия свят.