Европа

Пожарите в Гърция – рискът продължава да е висок

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Расте броят на жертвите след пожарите в Гърция, по последна информация са загинали 21 души. От Министерството на външните работи предупреждават, че за утре е обявен риск  пожари от категория четири за Централна Гърция,  Атика, Пелопонес Източна Македония и Тракия. 

Щом разбира за пожарите Илиана Власакиду тръгва от България за Гърция, защото там са домът и семейството ѝ. 

 

Не се притеснявах изобщо, че няма да бъде овладян пожара, информирахме се през кой пьт да минем, когато пристигнахме най-страшното беше, че в момента, в който излязохме от колата не се усещаше да има кислород във въздуха повече пушек и пепел, много трудно се дишаше, уплашихме се в началото.

Илиана Власакиду – адвокат в Александруполис

Според Власакиду, гръцките власти са действали изключително бързо.

 

Бяха евакуирани 16 жилищни района и 12 хиляди жители. От министерството получавахме постоянно съобщения, които съдържаха информация накъде отива огъня, как се движат пожарите, къде трябва да се евакуирани веднага.

Илиана Власакиду – адвокат в Александруполис

А макар ситуацията да се нормализира, страхът за местните остава. 

Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria: Въпреки че ситуацията в Северна Гърция се нормализира остават опасностите от възникване на нови пожари, заради ветровитото време и тлеещите локални огнища на север от Александруполис. Много от малките градчета около града са такива, каквито виждаме в момента – обезлюдени, защото все още са евакуирани.

Пожарите в Северна Гърция са сред най-опустошителните в Европа за последните десетилетия. А според еколозите основната причина за разпространението на огъня на толкова голяма площ се дължи на човешка небрежност. 

 

В комбинация с метеорологични условия, които допълнително улесняват огъня да се разпространява. Чухме много за последиците от изменението на климата и че това е причина за пожарите - искам да подчертая, че климатичните промени не са причина за горските пожари. Това, което всъщност се случва е, че климатичните промени създават благоприятни условия за тези пожари да се разпространяват и да стават все по-интензивни.

Деметрес Каравелас - изп. директор на WWF Гърция

Според еколозите за последните три години вследствие на пожари Гърция е загубила почти 3% от цялата си площ.